Виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради Дозвіл на відключення від центрального опалення поквартирно

Відповідь на ЕП/7-17 "Дозвіл на відключення від центрального опалення поквартирно"

Виконавчим комітетом міської ради розглянуто електронну петицію до влади м. Івано-Франківська від 27.10.2017 року № ЕП/7-17 щодо надання дозволів на відключення від мереж централізованого теплопостачання окремих квартир.
Повідомляємо, що питання відключення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання житлових будинків регулюється Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 № 630 (із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 31.10.2007 № 1268) та Порядком відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, затвердженим наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 22.11.2005 року № 4 (із змінами, внесеними наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 06.11.2007 року № 169, який набув чинності з 09.12.2007 року).
Відповідно до пункту 2.1 зазначеного Порядку для вирішення питання відключення житлового будинку (будинків) від мереж централізованого опалення його власник (власники) повинен (повинні) звернутися до відповідної Комісії органу місцевого самоврядування або місцевого органу виконавчої влади з письмовою заявою про відключення від мереж ЦО і ГВП. Зокрема, у місті Івано-Франківську співвласникам багатоквартирного будинку з цього приводу необхідно звертатись до Міжвідомчої комісії з розгляду питань, пов’язаних з відключенням споживачів від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання, затвердженої рішенням сесії Івано-Франківської міської ради від 26.04.2016 року № 127-5.
У заяві про відключення від мереж ЦО і ГВП власник (власники) будинку зазначає причини відключення. До заяви додається копія протоколу загальних зборів мешканців будинку щодо створення ініціативної групи з вирішення питання відключення від мереж ЦО і ГВП та прийняття рішення про влаштування у будинку системи індивідуального або автономного опалення. Рішення про відключення будинку від системи централізованого опалення з улаштуванням індивідуального опалення повинно бути підтримане всіма власниками (уповноваженими особами власників) приміщень у житловому будинку.
Після вивчення поданих документів вищезгадана Міжвідомча комісія приймає рішення щодо відключення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання, улаштування індивідуальної (автономної) системи теплопостачання та збір вихідних даних і технічних умов для виготовлення проектної документації. При цьому обов’язково враховуються технічні можливості існуючих мереж газопостачання, водопостачання та електропостачання даного населеного пункту або окремого мікрорайону щодо забезпечення живлення запропонованої власником (власниками) системи теплопостачання.
В свою чергу, пунктом 26 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення передбачено, що відповідно до Закону України «Про теплопостачання» відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється тоді, коли технічна можливість такого відключення передбачена затвердженою органом місцевого самоврядування схемою теплопостачання, а також за умови забезпечення безперебійної роботи інженерного обладнання будинку та вжиття заходів щодо дотримання в суміжних приміщеннях вимог будівельних норм і правил з питань проектування житлових будинків опалення, вентиляції, кондиціонування, будівельної теплотехніки, державних будівельних норм з питань складу, порядку розроблення, погодження та затвердження проектної документації для будівництва, а також норм проектування реконструкції та капітального ремонту в частині опалення.
Інформуємо, що відповідно до частин 1 і 2 ст. 368 Цивільного кодексу України спільна власність двох або більше осіб без визначення часток кожного з них у праві власності є спільною сумісною власністю. Суб’єктами права спільної сумісної власності можуть бути фізичні особи, юридичні особи, а також держава, територіальні громади, якщо інше не встановлено законом. Відповідно до частини 2 ст. 369 Цивільного кодексу України розпорядження майном, що є у спільній власності, здійснюється за згодою всіх співвласників.
Оскільки системи опалення і гарячого водопостачання будинку є спільною власністю всіх власників приміщень у багатоквартирному будинку, власник окремого приміщення не має права самовільно змінювати ці системи та здійснювати відключення від мереж централізованого опалення і гарячого водопостачання. Зазначимо, що такі дії можуть погіршити умови проживання у будинку, що порушить права мешканців квартир, не обладнаних індивідуальним опаленням та суперечитиме статті 41 Конституції України, згідно з якою використання власності не повинно завдавати шкоди правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію і природні якості землі.
Крім того, переобладнання системи опалення призводить до розбалансування внутрішньобудинкової системи опалення, яка відноситься до інженерної системи будинку як цілісного майнового комплексу.
Згідно з вимогами відповідних будівельних норм при проектуванні будинку, в якому передбачається централізоване теплопостачання, всі стояки та внутрішні розподільчі мережі опалення гідравлічно ув’язані для забезпечення сталої роботи внутрішньобудинкової системи загалом. Будь-яке втручання в неї шляхом зміни гідравлічного опору (від’єднання від системи централізованого опалення) погіршує роботу системи загалом, чим порушує права інших мешканців, що є недопустимим за нормами Цивільного Кодексу України.
З метою захисту прав усіх мешканців багатоквартирних будинків постановою Кабінету Міністрів України від 31.10.2007 року № 1268 до вищевказаних Правил були внесені зміни, а саме передбачено відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води не в окремих квартирах багатоквартирних будинків з ініціативи одного споживача, а відключення багатоквартирних будинків з ініціативи всіх споживачів.
Отже, прийняття рішень про надання дозволів на відключення від мереж централізованого теплопостачання окремих квартир (після 09.12.2007 року), а також на відключення будинків без урахування оптимізованої схеми теплопостачання є порушенням вимог чинної нормативно-правової бази.
Підсумовуючи вищенаведене, у відповідності з чинною нормативно-правовою базою і в межах визначеного механізму та повноважень, наданих органам місцевого самоврядування Законом України «Про теплопостачання», Постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 року № 630, наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 22.11.2005 року № 4, питання відключення від централізованого опалення на сьогодні можливо та доцільно вирішувати тільки за умови відключення цілого будинку та згоди власників всіх квартир у будинку перейти на індивідуальне або автономне опалення, з обов’язковим урахуванням затвердженої оптимізованої схеми теплопостачання населеного пункту та стану інженерних мереж.

Перший заступник
міського голови Микола Вітенко

Відповідь стосується наступної петиції